nieuws

Huizengekte in de stad: "Het is echt oververhit"

"De woningmarkt in de stad is echt oververhit: panden worden aangemeld en zijn gelijk alweer verkocht", dat zegt aankoopmakelaar Joyce van Gemmert.
Van Gemmert werkt als makelaar in de Hanzestad, maar ook daarbuiten in gemeentes als Dalfsen, Raalte en Olst-Wijhe. 
De aankoopmakelaar ziet dat de spelregels de afgelopen jaren veranderd zijn en dat er een groot verschil is ontstaan tussen de stad en het platteland. 

"Mensen geloven het soms niet"

"Als ik bij mensen in Dalfsen vertel hoe het er in Zwolle aan toe gaat, dan geloven ze me soms gewoon niet", zegt Van Gemmert. 
Toch trekt ook in de dorpen de huizenmarkt aan: "Mensen komen in de stad niet aan een woning en kijken dan toch verder. Dus het gaat nu in de dorpen rondom de steden nu ook wel sneller met redelijke prijzen, maar dat gaat niet zo hectisch als in de stad."

Wat is er aan de hand?

De woningmarkt is duidelijk aangetrokken. Ook in Overijssel worden er tot wel 40% meer woning verkocht dan een jaar geleden. En dat is een groot contrast met een paar jaar geleden, toen de huizenmarkt nog in het slop zat. 
Vooral in de Randstad, maar ook in Overijsselse steden als Zwolle en Enschede is er veel vraag naar woningen. Je kunt inmiddels spreken van een 'huizengekte' waarbij de eerder normale regels niet langer gelden. 

Wat is er dan anders geworden?

Als we Van Gemmert vragen naar de verschillen in Zwolle met een paar jaar geleden, dan komt ze met belangrijke punten. We zetten ze op een rij: 
  • Huizen worden vaker boven de vraagprijs verkocht. Was eerder het behalen van de vraagprijs een mooie meevaller, nu gaan de biedingen vaker fors over de gevraagde prijs heen. 

  • Voordat een huis op Funda staat, is hij al verkocht. Regelmatig is een bericht op social media al voldoende om een huis verkocht te krijgen of is de ouderwetse mond-op-mond reclame de digitale weg al voor. 
  • Verkopers hebben het voor het kiezen en dat merken kopers. Huisbezichtigingen worden gepland wanneer het de verkopers uitkomt en daarbij zijn er steeds krappere bezoekuren. Het komt regelmatig voor dat tientallen mensen in een uur of tegelijk komen kijken. Het aanbod is, zeker in bepaalde segmenten, te klein en de rollen zijn in vergelijking met een paar jaar geleden volledig omgedraaid.  

  • Kopers nemen grotere risico's bij het uitbrengen van een bod. Zo worden ontbindende voorwaarden als 'onder voorbehoud van financiering" of het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring regelmatig overgeslagen om een aantrekkelijker bod te bieden. 

  • Verkopende partijen onderhandelen steeds vaker met meer dan één koper tegelijk. Exacte bedragen worden niet genoemd, dat mag ook niet, maar 'exclusief onderhandelen' met één partij is niet vanzelfsprekend. 

  • Een mondeling akkoord is niet langer bindend, alleen een handtekening zwart op wit is voldoende om zeker te zijn van je aankoop. Het komt voor dat zelfs na een mondeling akkoord er iemand nog met het huis vandoor gaat door een hoger bod te doen. Hierdoor is er ook extra druk om snel te tekenen. 

NVM: 'Er worden meer risico's genomen'

Navraag bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) leert dat ook zij zien dat de spelregels anders zijn en dat is niet zonder gevaren.
"Mensen nemen steeds meer risico's in de aankoop van een woning", vertelt Roeland Kimman. "Daar moeten mensen wel voor gewaarschuwd worden. Al zijn er ook mensen die geld genoeg hebben en zich niet druk hoeven te maken over bijvoorbeeld financiering."

Hoe zit het met dat opbieden?

Als we de NVM vragen naar het 'opbieden' met meerdere potentiële kopers, geeft de vereniging toe dat het inderdaad meer voorkomt. 
Kimman daarover: "Iedereen kan bieden, ook als er al een onderhandeling bezig is. Het gaat ons er vooral om dat het proces duidelijk is en dat een verkopend makelaar aangeeft dat er met meerdere partijen gesproken wordt."

Exacte bedragen noemen mag niet

De NVM geeft daarbij wel aan dat er in onderhandelingen niet gepraat mag worden over de exacte hoogte van een bod tegenover een concurrerende koper.
"Maar aangegeven dat een bod te laag is mag natuurlijk wel. En ook belangrijk: zolang er nog niks getekend is, is niets definitief."

'Het zal wel weer rustiger worden'

In de Overijsselse steden gaat de huizengekte nog steeds door dus, al verwacht Van Gemmert dat de rust ook wel terug zal keren. 
"Dit kan niet altijd zo doorgaan. Je ziet nu al dat het een beetje rustiger wordt."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.