nieuws

CDA Dinkelland wil vinger aan de pols over bodeminjecties afvalwater NAM in Rossum

Pijpleidingen van de NAM in Twente
Pijpleidingen van de NAM in Twente © RTV Oost
Het CDA in Dinkelland wil weten of de bodem voldoende is beschermd tegen de activiteiten van de NAM bij Rossum. Daar wordt afvalwater van oliewinning in de ondergrond geïnjecteerd.
Het CDA heeft vragen gesteld aan burgemeester en wethouders van Dinkelland naar aanleiding van een brief van minister Wiebes van Economische Zaken aan de Tweede Kamer over een lekkage op de NAM-locatie aan de Bentertsteeg in Rossum. De CDA-fractie wil dat het college van Dinkelland de vinger aan de pols houdt met betrekking tot de gevolgen van de lekkage.  

Niet saneren

In de brief geeft de minister aan dat door de provincie Overijssel het besluit is genomen de verontreiniging niet te saneren. Op de NAM-locatie in Rossum is sprake van ernstige bodemverontreiniging maar de saneringsnoodzaak is niet spoedeisend. Er is volgens de provincie geen sprake van onaanvaardbare risico’s voor de mens het ecosysteem en van verspreiding van de verontreiniging.

Het CDA wil weten of de bescherming van de bodem tijdens de activiteiten op de waterinjectielocatie in Rossum voldoende geborgd is. Daarnaast wil de partij weten welke maatregelen de provincie Overijssel nemen om het gevoel van onveiligheid bij omwonenden weg te nemen.

Bescherming bodem in vergunning opgenomen

Minister Wiebes geeft aan dat de bodem en het grondwater bij de locatie in Rossum wordt gemonitord. "In de vergunningen voor de afvalwaterinjectie zijn diverse voorschriften opgenomen ter bescherming van de bodem", aldus de minister.

"Wij vinden het erg belangrijk dat de veiligheid wordt gewaarborgd van de omwonenden", stelt CDA-raadslid Edo van Bree. "Daarnaast willen wij er voor waken dat de verontreiniging zich verspreidt onder omliggende akkers en natuurgebieden. Gevolgen voor de waterhuishouding en de constructies van gebouwen moeten worden voorkomen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.