nieuws

Mysterie rond wolf Luttenberg lijkt opgelost: vermoedelijke dader is Naya

De Duitse wolfin Naya is vermoedelijk verantwoordelijk voor de doodgebeten schapen rond Luttenberg
De Duitse wolfin Naya is vermoedelijk verantwoordelijk voor de doodgebeten schapen rond Luttenberg © Technische Universiteit Dresden
Het mysterie rond de ‘wolf van Luttenberg’ lijkt opgelost. Vermoedelijk was het de Duitse wolf Naya, die vlak voor kerst rond Luttenberg meerdere schapen doodbeet.
Volgens onderzoeker Hugh Jansman van de Universiteit Wageningen wijst alle bewijs in de richting van Naya: “Zowel de gps-gegevens van deze wolf als het bijtpatroon. Dna-onderzoek moet dit echter nu bevestigen.”

Vandaag werd bekend dat Naya de afgelopen weken het oostelijk deel van ons land heeft doorkruist. Zo blijkt uit onderzoek, waarbij het beest met een halsbandzender op de voet werd gevolgd. Naya werd in deze provincie gesignaleerd tussen Ommen en Hardenberg en de regio Luttenberg.

Duits onderzoek

Het gaat hier om een onderzoek van de Technische Universiteit Dresden. Bioloog Norman Siter nam recent contact op met zijn collega’s van de Universiteit Wageningen dat de ruim een jaar oude wolvin Nederland was binnengelopen.

Peilzender

Via een peilzender kon vervolgens worden nagegaan dat Naya het hele grensgebied van Nederland en Duitsland van noord naar zuid heeft doorkruist. Daarbij deed ze behalve Overijssel ook de provincies Drenthe, Gelderland, Brabant en Limburg aan. Momenteel verblijft ze in België.

Onderzoeker Hugh Jansman van de Universiteit Wageningen heeft enkele locaties, waar Naya meerdere uren heeft doorgebracht, achteraf onderzocht. Daarmee wilde hij informatie verzamelen over het dieet (de prooidieren die zijn aangetroffen) en de slaapplaatsen.

Buitenkansje

Jansman is blij met dit buitenkansje: “Voor een wetenschapper is een dier met een zender altijd interessant. Helemaal als het een wolf is. Het is uniek dat we dankzij het onderzoek van onze Duitse collega’s informatie hebben verkregen over de wijze waarop een wolf zich beweegt in het Nederlands landschap. Daar kunnen we veel van leren.”

Volgens Jansman duurt het nog enkele weken voor het dna-onderzoek kan worden afgerond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.