nieuws

Taxi's en gemeenten beloven beterschap voor speciaal vervoer

Ze blikken met een goed gevoel terug op het gesprek van vanmiddag met taxivervoerder Brookhuis. Nadat de ouders van een vierjarig meisje uit Enschede dit weekeinde de noodklok hadden geluid over de grote problemen rond het speciaal vervoer voor hun gehandicapte dochter, werden ze uitgenodigd voor een gesprek met zowel de gemeente als de vervoerder.
“We willen echter niet dat dit alleen voor onze dochter goed geregeld is, maar voor alle passagiers”, zegt stiefmoeder Chris van der Wilk.

Klacht staat niet op zichzelf

De problemen rond de Enschedese kleuter blijken bepaald niet op zichzelf te staan. Bij RTV Oost kwamen enkele tientallen klachten vanuit de hele provincie over diverse vervoersbedrijven binnen.

Gemeenten zijn sinds enkele jaren verantwoordelijk voor speciaal vervoer. Via aanbesteding wordt dit ondergebracht bij taxivervoerders. Voor Twente hield dat in dat de veertien gemeenten dit gezamenlijk hebben gedaan. Volgens een woordvoerster van de overkoepelende Regio Twente is bewust besloten het leerlingenvervoer, de Regiotaxi en het vervoer naar dagbesteding gezamenlijk aan te besteden, met als doel 'meer maatwerk'.

Begeleider
Belangrijkste uitkomst van het gesprek van vanmiddag tussen de ouders, Brookhuis en de gemeente is dat er de komende twee maanden een begeleider mee gaat. Daarna moet de gemeente beslissen of dat ook in de toekomst gaat gebeuren.

Meer begrip

De ouders hebben in het gesprek meer begrip gekregen, ook voor de problemen waar taxibedrijven op stuiten bij speciaal vervoer: “Ons is duidelijk geworden dat ze niet echt berekend zijn op uitzonderingssituaties zoals die van ons. Ze proberen nu zo snel mogelijk alle probleemgevallen op te lossen”, aldus Chris van der Wilk.

Reactie gemeenten
De Regio Twente laat in een schriftelijke reactie weten de opstartproblemen te betreuren en zegt hard te werken aan een oplossing. “Het gaat om een kwetsbare doelgroep. Een goede organisatie is extra belangrijk. Gemeenten en vervoerders begrijpen goed dat er situaties zijn (geweest) die heel vervelend kunnen zijn. In gezamenlijkheid wordt er hard aan gewerkt om situaties op te lossen.”

Opheldering geëist

De SP heeft tijdens de stedelijke commissievergadering van afgelopen maandag enkele mondelinge vragen gesteld aan wethouder Jurgen van Houdt.

Taxibedrijf Brookhuis wil niet reageren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.