nieuws

De opmars van lokale partijen: hoe doen ze het eigenlijk?

In negen Overijsselse gemeenten won een lokale partij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Vier jaar daarvoor pakten de lokalo's in nog maar vier gemeenten de winst. Lokale partijen zijn in opmars. Hoe presteren ze eigenlijk?
Steenwijkerland is één van de gemeenten waar een lokale partij vier jaar geleden won. BuitenGewoon Leefbaar kwam hier als grootste uit de bus en mocht voor het eerst een wethouder leveren. We gaan op pad met de lijsttrekker, André Bus, op zoek naar resultaten die partij heeft geboekt.
We beginnen bij villa Rams Woerthe, een statig Jugendstil-pand aan de rand van het stadscentrum van Steenwijk. “Toen we als lokale partij in het college kwamen was dit de werkplek van de burgemeester en wethouders. Prachtig natuurlijk, alleen niet goed voor het contact met de burger.”
Tekst gaat verder onder de foto.
“Wij vonden het beter dat het college zou verhuizen naar het stadhuis”, vertelt Bus. "Dichtbij de ambtenaren en dichtbij de burgers. Ook was het onderhoud van Rams Woerthe erg duur, nog een reden om te verhuizen. En dat hebben we voor elkaar gekregen."
Met Bus lopen we richting de stadswallen van Steenwijk en hij wijst naar een parkeergarage. "Gratis parkeren, dat hebben wij ook bereikt." In het dorp Tuk laat Bus de basisschool zien. “Het dorp groeit hard en daarom willen ze hier hun basisschool houden. Wij doen ons uiterste best om die wens te vervullen.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Op de website van BuitenGewoon Leefbaar staat een hele waslijst met resultaten die de partij de afgelopen vier jaar heeft geboekt. CDA-wethouder Wim Brus fronst zijn wenkbrauwen als hij de lijst bekijkt. "Dit klinkt allemaal heel mooi, maar dit is natuurlijk niet alleen de verdienste van deze lokale partij."

Kritiek op prestaties

Brus is juist kritisch op de prestaties van zijn lokale collega’s. Ook de Christelijke Partij Burgerbelangen mocht de afgelopen periode een wethouder leveren. "Hele fijne mensen om mee samen te werken, maar het waren wel partijen met de nodige opstartproblemen.”
Wethouder Bert Dedden (BuitenGewoon Leefbaar) stapte afgelopen jaar op na problemen op zijn dossier. Dedden verving Erik Dahmen die kampte met gezondheidsklachten.
Wethouder Jacques Wagteveld (Christelijke Partij Burgerbelangen) stopte ook vroegtijdig vanwege gezondheidsproblemen. Hem werd ook een gebrek aan dossierkennis verweten.
“Ze hebben dus ook wel wat pech gehad, maar dat was het niet alleen”, zegt Brus. “Besturen is wel wat anders dan iets vanuit de oppositie roepen en zo’n switch maken kost tijd. Dan blijven sommige dossiers wel iets te lang in een la liggen.”

Gebrek aan ervaring

Politicoloog Marcel Boogers (Universiteit Twente) bevestigt het beeld dat lokale partijen nog wel eens kampen met een gebrek aan ervaring. "Landelijke partijen hebben eigen scholingsinstituten om hun kader op te leiden, dat hebben lokale partijen natuurlijk niet."
Toch kent Boogers ook de voorbeelden waar lokale partijen inmiddels wel goede bestuurders leveren. Hij vindt de opmars van lokale partijen een verrijking voor de democratie. "Vooral omdat ze een nieuw geluid in de gemeenteraad brengen. De lokale partijen snijden toch, in tegenstelling tot de landelijke partijen, thema’s aan die er lokaal echt toe doen."

Verdere groei

De politicoloog uit Enschede verwacht dat lokale partijen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen verder zullen groeien. Dat vermoeden heeft Wim Brus ook. De CDA-wethouder uit Steenwijk verzucht: "Ik maak me druk om inhoud, maar ik denk niet dat veel inwoners zich daar mee bezig houden. Die stemmen op Jantje of Pietje, omdat ze daarbij in de straat wonen en ze die al dertig jaar een goede kerel vinden."
Gemeenten waar in 2014 een lokale partij de gemeenteraadsverkiezingen won:
(klik voor vergroting)
Gemeenten waar in 2010 een lokale partij de gemeenteraadsverkiezingen won:
(klik voor vergroting)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.