nieuws

Pieter zat tijdens psychose drie dagen in politiecel

"Lichtstralen kwamen tot mij en via de man op mijn tv kreeg ik de opdracht om naar een belangrijke bijeenkomst in Zwolle te gaan," vertelt Pieter Groenenberg uit Zwolle. "Ik veroorzaakte daar zoveel trammelant dat de politie werd gebeld. En toen ging het mis..."
De politie dacht dat hij harddrugs had gebruikt. "Ik rookte in die tijd elke dag een joint, maar ik vertelde eerlijk dat ik geen harddrugs had genomen." De politie geloofde het niet. Met vijf man kregen ze Pieter in bedwang en namen hem mee. Drie dagen zat hij in de cel. 

De Hel

"Met handboeien om sprong ik op het bed, schreeuwde hele verhalen, viel met mijn hoofd tegen het toilet en het bloed uit mijn hoofdwond maakte mij nog angstiger. Ik was ervan overtuigd dat ik door slechte agenten met rode ogen in de hel was gegooid. Op de tweede dag hoorde ik ook nog stemmen, toen flipte ik helemaal. Ze vertelden dat de cellen in de fik gestoken werden. Ik zat in doodsangst..."

Psychose

Pieter zat midden in een psychose. Hij vertrouwde niemand en wilde ook niet dat zijn familie werd gebeld. Maar de agenten hadden niet in de gaten dat hij ziek was en hulp nodig had. Op dag drie kwam pas de zorg op gang. "De agenten vertelden later dat ze geen psychiater zijn, dus zij wisten niet wat ik doormaakte."

Verwarde personen

Om dit soort voorvallen te voorkomen, vervoert de politie vanaf oktober 2018 geen verwarde personen meer. Gemeentes zijn vanaf dan verantwoordelijk voor het vervoer van en de zorg voor verwarde personen. 

GGD

"In de nieuwe, sluitende Zwolse aanpak wordt er bij de 112-melding al gekeken of het gaat om een verward persoon," legt Manon Vosjan van de GGD Zwolle uit. Zij is projectleider bij de Zwolse Aanpak van Verwarde Personen. "En dan moet direct de juiste instantie in actie komen, wat vaak niet alleen de politie blijkt te zijn."

Inzet ervaringsdeskundigen

Groenenberg heeft na deze eenmalige psychose zijn leven compleet veranderd. Hij is na zijn herstel de HBO-opleiding ervaringskundige gaan volgen en gebruikt geen softdrugs meer. Hij wordt als ZZP-er ingehuurd om advies en lezingen te geven aan professionals in de zorg.
"Alle instanties kunnen leren van dit soort ervaringen," vertelt Manon Vosjan. "Daarom huren wij mensen als Pieter in om mee te praten over de nieuwe aanpak." En dat zijn verhaal boeit, is duidelijk te zien in het filmpje. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.