nieuws

Het eerste geiteninnovatiecentrum van Europa staat in Holten

Voor Erik Reefhuis en Hendrik Jan Evers is het een jongensdroom die uitkomt. Een geitenboerderij runnen. De twee ras-ondernemers maken er meteen het eerste geiteninnovatiecentrum van Europa van. De Mekkerhof in Holten opent vrijdag officieel haar deuren.
Het is in Nederland een opkomende sector die jaarlijks met tien procent groeit. Wereldwijd wordt er meer geitenmelk geproduceerd dan koemelk. Toch is er nog heel weinig kennis beschikbaar over de geit.
Waar wij in Nederland alles weten over hoe een koe het beste presteert is dat bij de geit niet zo. En daarom willen Reefhuis en Evers van De Mekkerhof een geiteninnovatiecentrum maken. "We willen Nederland aan de top brengen van de geitenhouderij", zegt Reefhuis.
Fotograaf: De Mekkerhof
Het geiteninnovatiecentrum aan de Tolweg in Holten

Vloerverwarming

De eerste testen zijn al begonnen. "Wij verzamelen in eerste instantie data over voeding en klimaat", zegt Reefhuis. "We hebben het gras op verschillende manieren bemest en zien al verschillen van 15%", vult Evers aan.
Fotograaf: RTV Oost
(v.l.n.r.) Joyce Loman, initiatiefnemers Hendrik Jan Evers en Erik Reefhuis en bedrijfsleider Bjorn Loman
Om goede vergelijkingen te maken moet het klimaat in de stal constant zijn. Op die manier kun je de resultaten wetenschappelijk het beste vergelijken. Daarom is er aan de Tolweg in Holten een nieuwe stal gebouwd met ruimte voor maximaal 1000 geiten.
"Binnenkort krijgen de geiten in de stal ook koeling en verwarming in de vloer, een soort vloerverwarming", lacht Reefhuis. Om een geit optimaal te laten renderen moet het in goede gezondheid blijven, de beste voeding krijgen en een comfortabel leven hebben. "Data daarover ontbreekt nu volledig", zegt Reefhuis.
Bekijk hier de videoreportage over De Mekkerhof in Holten:
Eerste geiteninnovatiecentrum van Europa staat in Holten

Educatie

Het imago van de geitensector heeft in het verleden een negatief imago opgelopen. De uitbraak van Q-koorts in 2007 zit nog vers in het geheugen. Ook het onderzoek naar de schadelijke effecten van fijnstof, afkomstig uit de stallen, leidde tot ophef. 
De initiatiefnemers van De Mekkerhof zijn zich hiervan wel bewust. Ze willen het beeld dan ook graag bijstellen. Er is een ruimte voor educatie gemaakt, met een doorkijk in de vloer naar de melkmachine en een uitzicht over de stal.
"We willen de sector zo transparant mogelijk maken, vandaar ook het vele glas in de stal", zegt Reefhuis.

Innovatiefonds

Er is ook een ruimte voor (wetenschappelijk) onderzoek van derden. Daarnaast heeft De Mekkerhof een innovatiefonds opgericht. "Iedereen die hier komt met een goed idee kan dat aangeven. Een commissie bepaalt dan of er onderzoek uitgevoerd gaat worden", zegt Reefhuis.
De Mekkerhof wordt vrijdag officieel geopend. Zaterdag organiseert de Mekkerhof een open dag van 10:00 tot 16:00 aan de Tolweg 10 in Holten.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.