nieuws

Prijs voor huis in Overijssel stijgt in drie jaar met bijna 15 procent

Huizenprijzen stijgen, niet eerder waren bestaande koophuizen zo duur
Huizenprijzen stijgen, niet eerder waren bestaande koophuizen zo duur © Flickr Creative Commons / Antoon Kuper
De gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning in Overijssel is de afgelopen drie jaar met 14,8 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
De stijging van de huizenprijzen in Overijssel loopt in de pas met de prijsstijgingen in andere oostelijke en noordelijke provincies zoals Friesland en Drenthe. Gemiddeld stegen de huizenprijzen in Groningen en Friesland de afgelopen drie jaar met respectievelijk 15,1 en 15,3 procent. In Drenthe was de prijsstijging van bestaande koophuizen met 11,3 procent iets minder.

Regionale verschillen

In bedragen zijn de regionale verschillen groter. De NOS schrijft dat een gemiddeld huis in Groningen voor nog geen twee ton te koop is. In Zeeland en Friesland kost een vergelijkbaar huis een slordige 10.000 euro meer.
In de regio is het hoe dan ook relatief goedkoop wonen. De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) meldt dat de gemiddelde verkoopprijs voor een woning in het eerste kwartaal van dit jaar 273.000 euro was. 
Bijvoorbeeld in de provincie Noord-Holland kost een bestaande koopwoning gemiddeld meer dan 360.000 euro en in Utrecht kost een gemiddeld huis meer dan 330.000 euro. Amsterdam spant, niet verrassend, de kroon. Gemiddeld moet je voor een huis in de hoofdstad meer dan 440.000 euro neerleggen.

Niet eerder zo duur

Het CBS concludeert verder dat bestaande koophuizen nooit eerder zo duur waren als nu. De vorige piek lag in 2008, net voor het moment dat de huizenmarkt door de crisis in elkaar stortte.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.