nieuws

CAV Den Ham zegt lidmaatschap van 34 leden per direct op

Veevoercoöperatie CAV Den Ham heeft het lidmaatschap van 34 leden per direct opgezegd. De leden bleven zich, ondanks een onafhankelijk onderzoek, negatief uitlaten over de coöperatie.
Sinds twee jaar heerst er onrust binnen het mengvoederbedrijf dat 175 leden (boeren die toeleverancier zijn van CAV in Den Ham) telt. Het conflict begon met een kritische brief van zes medewerkers. Zij stelden dubieuze geldstromen en angstcultuur binnen de coöperatie aan de kaak.

Op internet verscheen een 'klokkenluiderspagina' met beschuldigingen aan het adres van voormalig bestuurder Gert Bargeman en de Raad van Commissarissen.

Onderzoek

Er volgde een onderzoek naar onder meer de vergoedingen die de coöperatie aan twee commissarissen had betaald. De Ondernemingskamer oordeelde dat er geen financieel wanbeleid en bestuur werd gevoerd. Wel zou het bestuur te weinig openheid van zaken hebben gegeven. 
Een groep kritische leden liet het niet bij de uitspraak zitten. Ze stuurden een brief naar de Ondernemingskamer waarin de onafhankelijk van het onderzoek ter discussie wordt gesteld. Ook wordt er in de brief kritiek geleverd op de organisatie.

Tweedeling
De brief zorgt volgens het bestuur en de Raad van Commissarissen van de coöperatie voor een 'tweedeling tussen de leden'. 'De reacties hierop zijn zeer heftig. Veel leden vinden het moeilijk te verkroppen dat de coöperatie in hun ogen wordt gegijzeld door een kleine groep die simpelweg weigert te aanvaarden welke antwoorden zij krijgt. Of dat nu is van de coöperatie zelf, of van twee onafhankelijke accountants, of andere derden', schrijft de coöperatie in een brief aan de geroyeerde leden.
'Deze leden hebben er grote moeite mee dat keer op keer de coöperatie op kosten wordt gejaagd, inmiddels opgelopen tot enkele honderden duizenden euro's, en in een negatief daglicht wordt gesteld.'

Royeren

Omdat een aantal leden heeft laten weten de coöperatie te zullen verlaten als de onrust niet stopt, ziet CAV Den Ham geen andere mogelijkheid dan 34 van hen te royeren.
Als de overige leden namelijk vertrekken, zou dat het einde van de coöperatie betekenen. "Omdat het verlies aan afname niet op korte termijn kan worden gecompenseerd. Zo is het voor de coöperatie niet mogelijk om snel nieuwe afnemers te vinden door alle negatieve publiciteit.'

Ondernemingskamer

De nieuwe brief van de inmiddels geroyeerde leden is ondertussen door de Ondernemingskamer afgewezen.
Het vervolgonderzoek naar de openheid over de vergoedingen is wel bijna afgerond, die uitspraak volgt binnenkort. "Die zien wij met vertrouwen tegemoet", laat een woordvoerder van het bedrijf weten.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.