nieuws

Wat moet er gebeuren met de zeecontainer vol herinneringen aan de Enschedese vuurwerkramp?

Zaterdag 13 mei 2000, een gitzwarte dag in de Enschedese geschiedenis. Alle tastbare herinneringen aan de vuurwerkramp zijn bij elkaar geraapt, een deel is in een rode zeecontainer opgeslagen. Een ander deel heeft onderdak gevonden in een leegstaand winkelpand. De bal ligt nu bij de Enschedeërs: wat moet er met deze herinneringen gebeuren?
Vuilniszakken vol knuffels, beschilderde schuttingwanden en rouwbriefjes, het ligt allemaal opgeslagen in de grote koele metalen container. De gemeente lijkt zich geen raad te weten met dit alles. "Kom met creatieve oplossingen", roept wethouder Hans van Agteren op in EenVandaag.
Danny de Vries was tijdens de vuurwerkramp in de wijk Roombeek voor RTV Oost aan het werk als verslaggever. Zijn camerabeelden gingen de hele wereld over.
Fotograaf: Archiefbeelden RTV Oost / Danny de Vries
De ramp heeft een grote impact gehad op hoe Enschede nu is. Daarom moeten de spullen die terug doen denken aan de ramp volgens De Vries blijven bestaan. "Dit mag niet weggegooid worden. Nooit. Doodzonde, dit hoort bij de stad. Dit is erfgoed."

Twintig jaar geleden

In 2020 is het twintig jaar geleden dat ontploffend vuurwerk een hele Enschedese woonwijk verwoestte. De stad wil dat met een speciale tentoonstelling herdenken, daar is meer dan voldoende materiaal voor beschikbaar.
Wat er na die tentoonstelling met de spullen gaat gebeuren is nog een groot vraagteken. Daarbij roept de gemeente de hulp in van de burgers. "Geen kwaad woord over de gemeente Enschede, maar het komt wel een beetje over alsof ze met de spullen in hun maag zitten", zegt De Vries.
Reportage van EenVandaag over de tastbare herinneringen

Permanent museum

"Het zou mooi zijn als er een permanent museum met een deel van de spullen over de ramp komt", stelt Van Agteren. Voor de overige attributen denkt hij aan een tweede leven. "De maquette kan bijvoorbeeld als wandbekleding worden gebruikt."

Kunstwerk

De bewaarde spullen hergebruiken ziet De Vries wel zitten. Mits het aan 13 mei 2000 doet denken. "Een kunstenaar zou van al die knuffels ook één megagrote knuffel kunnen maken. Echt metershoog, dat lijkt mij wel mooi."
Het duurt nog twee jaar en dan is het 2020. Tot die tijd blijven de knuffels en schuttingdelen in die grote rode zeecontainer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.