nieuws

Politiek Haaksbergen eist opheldering over monumentale boerderij: mag geen pretpark worden

De politiek van Haaksbergen eist opheldering over de plannen met het monument 'De Bommelas'
De politiek van Haaksbergen eist opheldering over de plannen met het monument 'De Bommelas' © RTV Oost
De PvdA en VVD in Haaksbergen hebben opheldering geëist over de plannen van Natuurmonumenten met de monumentale boerderij ‘De Bommelas’. Zoals RTV Oost gisteren meldde, heeft de natuurorganisatie plannen om het zogenoemde los hoes open te stellen voor het publiek.
De uit 1840 daterende ‘Bommelas’ werd 70 jaar lang gehuurd door twee Enschedese families, die hele vakanties besteedden aan de restauratie ervan. Nu de twee vaders van deze gezinnen zijn overleden, heeft Natuurmonumenten de huurovereenkomst echter opgezegd.
De tekst gaat verder onder de video:
Familie Meijer knapt monumentale boerderij op

Pretpark

Op sociale media ontstond vervolgens een felle discussie met als rode draad de angst dat de monumentale boerderij een pretpark zou worden.

Opheldering
Zowel de VVD als de PvdA eiste daarop gisteravond in een de commissie Ruimte en Milieu opheldering van verantwoordelijk wethouder Jan-Herman Scholten. Waarbij raadslid Marc Wijngaarde refereerde aan de commotie dat Natuurmonumenten ‘De Bommelas’ op commerciële wijze wil inzetten. Ook wilde hij weten of eventuele bruiloften en feestjes niet in strijd zijn met het bestemmingsplan.

Na de publicatie bij RTV Oost blijkt de gemeente meteen navraag te hebben gedaan bij Natuurmonumenten.
Volgens Scholten wil de natuurorganisatie het los hoes volledig in oude staat herstellen, maar tegelijk wel open stellen voor meer publiek.
De tekst gaat verder onder de video:
Rondleiding door Los Hoes

Geen feestjes

“Dat het een leuke locatie is voor een trouwreportage is echter nog wat anders dan angst te moeten hebben voor feestjes en partijen”, aldus Scholten. Volgens de wethouder staat het huidige bestemmingsplan dit niet toe. “En dat is ook niet iets wat je moet willen met een rijksmonument.”

Volgens fractievoorzitter Thij Looman neemt de PvdA genoegen met dit antwoord.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.