Nieuws
Nieuws
Regio
Regio
Sport
Sport
Meest Gelezen
Meest Gelezen
Het weer vandaag
Weer
Feest bij Oranje na de zege
Foto: ANP/Remko de Waal fullscreen
Van de Sanden kopt de winnende binnen
Foto: ANP/Vincent Jannink fullscreen

Oranje vrouwen beginnen EK in eigen land met zege op Noorwegen

Geplaatst 16 jul 2017 - 19:52
Gewijzigd 17 jul 2017 - 06:24

De Oranje vrouwen zijn het EK in eigen land begonnen met een overwinning op Noorwegen. In Utrecht werd het onder het toeziend oog van het koningspaar 1-0 door een treffer van voormalig FC Twente-speelster Shanice van de Sanden.

Bij Oranje begonnen Kika van Es en Sherida Spitse van FC Twente en Anouk Dekker uit Wierden in de basis. Al in de eerste minuut was Lieke Martens dichtbij, maar keepster Ingrid Hjelmseth bracht knap redding. Na een klein kwartier deed ze dat opnieuw op een schot van Martens.

Van Veenendaal sterk

Noorwegen kwam er in de tegenaanval een paar keer gevaarlijk uit, maar voormalig FC Twente-keepster Sari van Veenendaal hield haar doel leeg. Na een klein half uur kreeg Vivianne Miedema haar eerste kans, maar ze schoot net naast. 0-0 was de ruststand in Utrecht.

Miedema kansrijk

Ook in de tweede helft was er vroeg een grote kans voor Oranje. Miedema en Martens konden echter niet bij een strakke voorzet van Van de Sanden. Aan de andere kant gebeurde hetzelfde met een voorzet van Ada Hegerberg. Miedema kreeg even later opnieuw een goede mogelijkheid, maar schoot in het zijnet. Kort daarna schoot ze vallend over. Martens was na twintig minuten opnieuw gevaarlijk, maar ook zij schoot net naast.

Van de Sanden maakt eerste EK-treffer

Even later was het dan wel raak. Van de Sanden maakte het eerste doelpunt van het toernooi. Ze kopte binnen uit een voorzet van Martens. Miedema kreeg even later opnieuw een kans. Hjelmseth bracht redding. Lineth Beerensteyn, die deze zomer van FC Twente naar Bayern München ging, viel een kwartier voor het einde in voor Van de Sanden. Kort daarna schoot Miedema naast.

Invalbeurt Roord

Kort voor het einde was Desiree van Lunteren nog dichtbij na een fraaie actie, maar zij schoot ook naast. In blessuretijd mocht Jill Roord nog haar entree maken. De Oldenzaalse verving Daniëlle van de Donk. Even later was het afgelopen en waren de eerste drie punten binnen.

Vervolg EK

Later vanavond staan Denemarken en België tegenover elkaar. Zij zijn de andere twee ploegen in groep A. Donderdag speelt Oranje de tweede wedstrijd in de poule. Dan is Denemarken in Rotterdam de tegenstander. De groep wordt maandag 24 juli afgesloten tegen België. De nummers een en twee van de vier poules plaatsen zich voor de kwartfinales.

Deventer en Enschede

Deventer en Enschede zijn de Overijsselse speelsteden tijdens het EK. In De Adelaarshorst in Deventer worden vier groepsduels en een kwartfinale gespeeld. De Grolsche Veste in Enschede is het decor van een halve finale en de finale op 6 augustus.