nieuws

Van der Breggen: “Ploeggenotes grootste concurrenten”

In het Noorse Bergen rijdt Anna van der Breggen dinsdag de tijdrit van de wereldkampioenschappen wielrennen. Zondag behaalde ze met haar ploeg Boels-Dolmans al een zilveren medaille en dus heeft de olympisch kampioene nog altijd geen wereldtitel achter haar naam staan. Het is de enige echte grote prijs die nog ontbreekt op de erelijst van de 27-jarige Zwolse wielrenster. “Maar om alleen daar naar te kijken is lastig. Het is maar één keer per jaar en er zijn meerdere kanshebbers. Ik ga uiteraard wel voor de winst.”
Van der Breggen blikt in Bergen vooruit op de twee kansen die ze nog heeft op een WK-overwinning. Niet alleen rijdt ze dinsdag de individuele tijdrit. Ze komt zaterdag ook in actie in de wegwedstrijd, waar de mogelijkheid op winst voor haar misschien nog wel groter is. Dan moet ze echter niet alleen met de concurrentie uit andere landen afrekenen. Ook haar zeven eigen ploeggenoten uit de Nederlandse selectie zijn kanshebbers. “Dat komt door het parcours en daarom gaat het een interessante wedstrijd worden. Want er is niet één iemand die er op dit moment bovenuit steekt.”

Afrekenen met concurrenten

Wil ze met de winst naar huis gaan, dan moet Van der Breggen dus met heel wat concurrenten afrekenen. En die komen niet alleen uit haar eigen land, maar ook uit de ploeg waar ze zondag nog het zilver mee behaalde in de ploegentijdrit. “Zij zijn dan plots mijn tegenstanders, misschien wel de grootste concurrenten. Daar maken we wel eens grapjes over in de ploeg. Tegen elkaar zeggen we dan ook; tot en met de ploegentijdrit moet je je best doen, maar daarna mag je het verprutsen.”

Familieleden

Bergen zal deze week een beetje Nederlands getint zijn en dan ook zeker dankzij de Zwolse inbreng. Zo reizen meerdere familieleden van Van der Breggen af naar de Noorse stad. “Voor mijn familie moet ik natuurlijk zeggen dat het fijn is dat ze er zijn, maar ik rijd niet anders door hun komst. Toch is het altijd fijn dat je met je naasten geluk of verdriet kunt delen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.