Nieuws
Nieuws
Regio
Regio
Sport
Sport
Meest Gelezen
Meest Gelezen
Het weer vandaag
Weer
YouTuber Bardo Ellens
Foto: Bardo Ellens fullscreen

We spraken YouTuber Bardo Ellens over zijn succes en het voordeel van Deventer

Geplaatst 16 jul 2017 - 14:30

Hij is YouTuber van het eerste uur: Bardo Ellens uit Deventer. Met zijn kanaal BanjoMovies maakt hij al zo'n 11 jaar YouTube onveilig; met sketches, smoezen en andere creatieve ongein. Wij vroegen deze ouwe rot in het vak naar zijn ervaringen:

Voor de mensen die je niet kennen. Wat doe je in je video's?

Ik maak totaal losgeslagen video's. Vergelijk het met Monty Python, Mr. Bean etc.. Het is comedy met als backbone een personality.

Hoe lang ben je al bezig?

Ik maak filmpjes op YouTube sinds 2006. Veel mensen kennen me al omdat ik de eerste Nederlandse YouTuber ben. Ik was de Enzo Knol voor Enzo Knol populair werd.

Toen ik op de middelbare school zat, vroegen m'n klasgenoten zich af waarom ik filmpjes op YouTube zette. Toen was YouTube nog een plek met kattenfilmpjes en andere bizarre dingen. Bijna niemand filmde zichzelf toen.

Tegenwoordig word je gepest op de middelbare school als je niet aan YouTube doet, ik werd gepest omdat ik de enige was die aan YouTube deed.

In de afgelopen tijd zijn je subs naar beneden gegaan. Maak je je daar zorgen om?

Ja en nee. Ik heb in levenden lijve gemerkt dat succes vergankelijk is.

In 2010 hoorde ik tot de top van de YouTube-community. Ik had toen zo'n 300.000 abonnees. De nummer twee had toen zo'n 200.000. Een flink verschil dus. In 2013 ben een tijdje gestopt met video's maken. Dat heeft er ook mee te maken dat ik nu niet meer in de top mee draai.

Toch vind ik het niet erg. Ik vergelijk het altijd met het cabaretduo Van der Laan & Woe. Bekend van onder andere het tv-programma De Kwis. Zij hebben een grote groep fans, maar die groep wordt amper groter. Zo zie ik dat bij mezelf ook.

In mijn geval kan ik daardoor maken wat ik wil. Ik voel me een artiest. Mijn publiek weet wat ik maak en kan dat waarderen.

Tekst gaat verder onder de video.

Veel YouTubers wonen in de randstad. Is het het een voordeel dat je in Deventer woont?

Ligt er aan in wel opzicht. Ik ben een geboren en getogen Deventenaar.

Als ik een bowlingbaan wil gebruiken in mijn video, dan ga ik hier naar de lokale baan. Dan kan ik er zo gebruik van maken. Als ik hetzelfde probeer in Amsterdam, dan ben ik 300 euro verder.

Aan de andere kant: als ik wat bedenk waar ik veel mensen bij nodig heb, of een samenwerking wil... In Amsterdam zijn er altijd mensen in de buurt om te helpen. Dat heb je in Deventer gewoon minder.


Je loopt al een tijd mee als YouTuber. Wat is het belangrijkste wat je in die tijd hebt geleerd?

Er is vooral heel veel veranderd. Tegenwoordig draait het niet meer om creativiteit, vind ik.

Als je veel views wilt pakken: zet een camera op jezelf. Het gaat tegenwoordig meer over jezelf dan om wat je doet.

Ik denk BNN-oprichter Bart de Graaff geen tv meer had gemaakt, als hij nu video's wilde maken. Op YouTube heb je geen zenderbaas, je kunt alles doen wat je bedenkt, je kunt alles zelf doen... Als ik het zo bekijk: zo erg is de creativiteit ook niet weg.


Kun je van het YouTuber zijn leven?

Ik heb in het begin van mijn YouTube-carrière er extreem ruim van kunnen leven. Dat je een weekje naar Londen gaat en alles kunt kopen wat je wilt. Natuurlijk zat ik toen wel in een andere levensfase, ik woonde nog bij m'n ouders bijvoorbeeld. Je hebt dan minder kosten.

Tegenwoordig begint het krap te worden. Ik snabbel hier en daar bij en zo kom ik goed rond. Maar op zo'n manier rondkomen is niet voor elke YouTuber weggelegd. Ik heb het geluk dat ik een boek heb geschreven, dat ik gepresenteerd heb bij Veronica... Dat ik eigenlijk een allround entertainer ben.

M'n vader vraagt wel eens: 'Is het je het waard geweest?'. En het antwoord op die vraag, die heb ik nog niet.


Wat is het grootste misverstand of vooroordeel over YouTubers?

Er zijn eigenlijk twee grote misverstanden. De eerste is geld. Natuurlijk, er zijn mensen die bakken met geld verdienen met YouTube. Dat kan ik zelf beamen. Maar lang niet iedereen heeft dat of kan dat krijgen.

Messi is miljonair, maar de rechtsbuiten van RKC Waalwijk is dat niet. Toch zijn ze beiden voetballers. Zo is dat ook bij YouTubers.

Het tweede misverstand is dat YouTubers niets doen! Dat is zo'n grote onzin, we doen juist heel erg veel!

YouTube begint als hobby, daarna wordt het hopelijk een baan. Maar het eindigt als ziekte. Waar iemand anders één keer in de maand een leuke foto op Instagram kan zetten, moet ik elke dag er een plaatsen. Je leeft op naar de verwachting. Je staat altijd aan. Mensen spiegelen mij aan de manier waarop ze zelf omgaan met social media, maar het is juist voor mij heel anders.

Mensen zien mij als super spontaan. Maar ik presenteer mezelf hoe ik wil zijn, niet zoals ik echt ben. Over het algemeen hoeft de drukte van mij niet zo. Ik ga bijvoorbeeld niet meer naar een attractiepark als Walibi of naar de bioscoop. Er zijn momenten geweest dat er groepjes de hele tijd 'Bardo, Bardo' door de film heen riepen.

En misschien is het een luxeprobleem. Ik ben natuurlijk al 11 jaar bezig.