nieuws

LTO Noord: 'Creativiteit en risico's nemen is noodzakelijk om agrarische sector in stand te houden'

Het is niet van gisteren, Nederlandse boeren hebben het, door onder meer schaalvergroting en regelgeving, moeilijk. Voor de Overijsselse landbouw is dat niet anders.
Maar dat geldt niet voor iedereen. Simone Koggel uit Arriën en Kirsten Marsman uit Haaksbergen staan aan het roer van agrarische bedrijven die het juist heel goed doen.

LTO Noord

"De dames zijn origineel, creatief en durven risico's te nemen. Dat heeft de sector nodig. De boeren die dat iets minder in zich hebben, hebben ook voordeel bij innovatieve ideeën van collega-agrariërs", aldus Dirk Dekker van LTO Noord.

Vechtdalhoeve Arriën

"De kwetsbaarheid van het Vechtdal heeft ervoor gezorgd dat onze melkveehouderij niet kon uitbreiden en dus gingen we op zoek naar alternatieven. Die vonden we in het brandrode rund. Door verder te denken is er nu veel meer dan alleen de vleesproductie. Alles wat we doen, staan we achter en vinden we leuk. Ik denk dat dat de basis is voor succes", aldus Simone Koggel uit Arriën.

Samen een koe kopen

"Eerlijk en traceerbaar vlees was mijn wens. Meer aandacht voor het welzijn van de dieren en dus besloten mijn man Huub en ik in 2013 het roer om te gooien en te gaan boeren. Uit passie en liefde voor het dier en product. Ik ben blij dat we de stap hebben genomen. Van fysiotherapeut tot boerin", grapt Kirsten Marsman uit Haaksbergen.

Toekomst van het platteland

"Het Overijsselse platteland heeft zeker toekomst maar dan moeten we onze concurrentiepositie hoog houden. We moeten werken aan het koopgedrag van de consument. Zij hebben veel macht en beslissen wat er geproduceerd wordt. Meer erkenning voor eerlijke landbouw is een must", aldus Dekker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.